Kula grabi ka 146.metru / Pravda, 14.09.2011.

Sa svojih 146 metara, kula “West 65″ u Ulici omladinskih brigade postaće za tri godine najveća zgrada u srpskoj prestonici, dok će Novi Beograd u njenoj okolini dobiti novi poslovno-stambeni kompleks, na više od 160.000 kvadratnih metara prostora.

Prema zamisli arhitekata iz rusko-srpske kompanije “PSP-Farman Holding”, “West 65″ bi trebalo da bude pravi mali grad, u okviru koga će se nalaziti i poslovni deo sa hotelskim apartmanima, a kula će biti posebna atrakcija, jer će visinom premašiti i zgradu Poslovnog centra “Ušće”.

Vrednost investicije je 160 miliona evra, a Siniša Važić, menadžer prodaje u ovoj kompaniji, kaže da je gradnja objekta počela u martu ove godine, da zasad teče po planu, a zainteresovanih ima.

- Dosad su izgrađena 152 stana, a useljenje u prve tri lamele biće moguće za godinu dana, kada budu završeni svi radovi a ovom stambenom delu. Ceo kompleks biće završen u naredne tri godine – kaže on i dodaje da cena stanova u ovom kompleksu iznosi 1.880 evra po kvadratnom metru ako se ceo iznos unapred plati, ili 2.000 evra, ali tada se 15 odsto plaća unapred, a ostatak po realizaciji projekta.

Kompleks će se sastojati od poslovnog i stambenog dela i kule sa 39 spratova, u čijem će sklopu biti i poslovni prostor A kategorije i apartmani, servisirani po standardima svetskih hotelskih operatera. Gradi se i 514 stanova raznih struktura, površine od 36 do 288 metara kvadratnih, ali i oko 100 lokala.

U ovom svojevrsnom “gradu u gradu” radiće i brojne trgovinske i uslužne radnje, a biće i velikih pešačkih staza, sa trgom u središtu kompleksa, i dosta mesta za parkiranje.

- Predviđeni su i drugi prateći sadržaji, poput spa i velnes centra, dečjih igraonica, brojnih restorana, kafe barova i marketa i ostalih sadržaja, koji su neophodni kako bi budući stanari imali udobniji i komforniji život – kaže Važić.

Kompleks je specifičan i po tome što će u gradnji biti korišćen niz ekološko održivih rešenja, poput obnovljivih izvora energije, atmosferskih padavina i podzemnih voda.

Autori projekta su arhitekte rusko-srpske kompanije “PSP-Farman Holding”, koja je i glavni izvođač, i firme “Flečer Prist” iz Londona.